Haberler

Öğrencilerimiz İstanbul'u Tanıttı

26 December 2018

Özel Bahçelievler İhlas Ortaokulu Sosyal Bilgiler Zümresi, İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliklerine ışık tutan bir program düzenlediler.

"İstanbul anlatılmaz yaşanır. İstanbul'da yaşıyoruz peki ne kadar İstanbulluyuz ne kadar İstanbul'u tanıyoruz." başlığıyla yapılan programda öğrencilerimiz sunumlar yaparak İstanbul hakkında az bilinen bilgiler paylaştılar.

"Tarih Boyunca İstanbul Adları" sunumunu yapan Yusuf Hilmi Sert, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1004 yıl "Byzantion", 1116 yıl da "Konstantinopolis" olarak adlandırılan şehri fethettikten sonra isminin ne olacağı konusunda tartışmaya girmediğini vurguladı.

Sert, Osmanlı döneminde "Konstantiniyye", "Stanpolis", "Dersaadet", "Asitane", "Darülhilafe" ve "Makarrı Saltanat" olarak da adlandırılan şehrin adının cumhuriyetin ilanından sonra "İstanbul" olarak kabul edildiğini belirtti.

İstanbul'un Önemli Mekanları adlı sunumu yapan Taha Emre Meşin ise, 19. asra kadar bugünkü Sultan Ahmet Parkı'nın bulunduğu alana At Meydanı adının verildiğini Bizans döneminde ise burada bir hipodrumun bulunduğunu araba ve at yarışlarının yapıldığını ifade etti.

Az Bilinen Yönleriyle İstanbul adlı sunumunu yapan Kadir Yahya Ari, ise İstanbul'un en bilinen yerlerinden olan Taksim isminin burada bölgeye içme suyu taksiminin yapıldığı binanın olması ve suların taksim edildiği yer olduğu için Taksim adının verildiğini söyledi. Tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın İstanbul Arkeoloji Müzesinde olduğunu söyleyen Ari, bunun çok az insan tarafından bilindiğinin altını çizdi.

Program Yavuz Bülent Bakiler'in "Gözlerin İstanbul Oluyor Birden" adlı şiirinin öğrencimiz Zümra Talya Anıl tarafından okunması ile son buldu.