Haberler

Okulumuzda II. Abdülhamid Han Konferansı Düzenledik

06 March 2017

İhlas Eğitim Kurumları, Prof. Ekrem Buğra Ekinci'nin konuşmacı olarak katıldığı "II.Abdülhamid Han'ı Anlamak" konulu bir konferansı düzenledi.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine damga vurmuş ve 33 yıl padişahlık yapmış olan Abdülhamid Han'ın hayatını anlatan Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Abdülhamid Han'ın hakkında en çok konuşulan ama çok fazla tanınmayan bir padişah olduğunu ifade etti.

Sultan Abdülhamid'in şahsi özelliklerine dikkat çeken Ekinci, "Küçük yaşta annesini kaybetmesi onun şahsiyetine tesir etmiş. Çok hassas ve zeki ayrıca çok tedbirli. Attığı adımı düşünen bir padişah. Sultan Abdülhamid'i kötüleyen sözlerin çoğunun hakikatle alakası yoktur." dedi.

Sultan Abdülhamid'in ülkesini geliştirmek için birçok projeye imza attığını ifade eden Ekinci, demiryolları, vakıflar, fabrikalar gibi sayısız kurum ve kuruluşu ülkesine kazandırdığını söyledi. Onun döneminde bilim adamlarının bir çok buluşa imza attığına değinen Ekinci, kuduz aşısını bulan Pasteur'a Abdülhamid Han tarafından mükâfat ve madalya gönderildiğini vurguladı.

Ekinci: "Abdülhamid Han siyasette denge unsuruna çok önem verirdi."

Dönemin şartları altında İngiltere ve Rusya'nın sürekli bir mücadele halinde olduğunu söyleyen Ekinci, Abdülhamid Han'ın da bu iki ülke ile ilişkilerinde daima dengeyi koruduğunu belirtti. Her iki ülke elçilerine de iyi davranan ve onlara hediyeler yollayan Abdülhamid Han'ın böylece Osmanlı Devleti'ni savaşlardan ve mücadelelerden uzak tuttuğunu vurgulayan Ekinci, "Muazzam bir diplomattır Abdülhamid Han. Benzeri hiçbir zaman gelmemiştir. Bunu yurtdışındaki tarihçilerde kabul ediyor." dedi.

Konferansta öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtlayan Prof. Ekinci programın sonunda Osmanlı dersinde başarıya ulaşan öğrencilere sertifikalarını verdi.

Yeltekin: "II. Abdülhamid'in siyasi anlayışını iyi anlamalıyız."

İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Bedri Yeltekin, Osmanlı tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan II. Abdülhamid'in siyasi anlayışının günümüzde çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci'ye verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden Yeltekin, "Kıymetli hocamız devrinin en çok tartışılan padişahı olan II. Abdülhamid hakkındaki en doğru bilgileri bizimle paylaştı. Bizler ve öğrencilerimiz için çok faydalı bir konferans oldu." dedi.